Kérdése van?  +36 96 513-333  webshop@marclean.hu 

Blog

Tisztítás és higiénia a szupermarketekben

Ádám
Ádám
Tisztítás és higiénia a szupermarketekben

Sok ember kis helyen, élelmiszerárusítás, tökéletesen higiénikus körülmények: a boltokban történő takarítás minden szempontból fontos, amit lelkiismeretesen kell elvégezni. Miért vannak különleges tisztítási követelményei a zöldségrészlegnek, miért takarít meg egy porszívó néha sok gyaloglást, és hogyan garantálható a higiénia - egy kis áttekintés.

Az egész kívül kezdődik: a parkolóknál és a bevásárlókocsiknál

 

Először is, ha egy szupermarket külső területe tiszta és gondozott, az mindig vonzó az vásárlók számára. Másodszor, ez megakadályozza a por és szennyeződések bejutását az épületbe. A parkolók tisztán tartásával gyakran szerződéses takarítókat bíznak meg. Ha seprő-szívógépeket használnak, akkor közvetlenül felszívják a felkavarodott szennyeződéseket, hogy a parkoló autókat ne borítsa por.

Az üzletekbe kerülő szennyeződéseket a bejáratnál elhelyezett szennyfogó szőnyegekkel és védőfalakkal is lehet csökkenteni. Négy-hat lépés hosszúnak kell lenniük, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket mind az ügyfelek cipőjéről, mind a bevásárlókocsik kerekeiről. A jó eredmény érdekében a szőnyegeket rendszeresen nedves-száraz porszívóval vagy magasnyomású mosóval kell áttisztítani, vagy ki kell cserélni.

A bevásárlókocsi tárolók közelében felhalmozódott szemetet nyitható szűrőtartályú seprőgéppel lehet a legjobban összegyűjteni. Így még nagy mennyiségű szemét és szennyeződés is könnyedén eltávolítható. A bevásárlókocsik melegvizes magasnyomású mosóval tisztíthatók hatékonyan. Az vásárlóknak nyújtott szolgáltatásként érdemes fertőtlenítő kendő adagolót biztosítani, hogy használat előtt letörölhessék a bevásárlókocsi fogantyúját.

Cleaning car parks with a Kärcher vacuum sweeper
Cleaning trolley stations with a Kärcher vacuum sweeper

A bejárattól a zöldséges részlegig: Csillogó üveg, strukturált padlók

Üvegtisztítás Kärcher akkumulátoros ablaktisztítóval

Tiszta üvegfelületek az ablaktisztítóknak köszönhetően

A bejáratnak világosnak és barátságosnak kell lennie. Ezért vannak többnyire nagy üvegezett felületek – de csak akkor keltenek jó benyomást, ha tiszták. A lokalizált szennyeződéseket leginkább üvegtisztítóval és üvegtisztításra való vagy eldobható kendővel lehet eltávolítani. Annak érdekében, hogy a nagy felületeken is egyenletes tisztaságot és makulátlan végeredményt érhessen el, használjon professzionális üvegtisztítószert vagy ipari Kärcher ablak- és felülettisztítót. A WVP ablaktisztító használatakor a padlón nem marad egy csepp folyadék sem, ráadásul vízszintesen, függőlegesen, átlósan, fej fölött és ha szükséges, akár keresztbe is lehet vele takarítani. Könnyű kezelhetősége nemcsak az ablaktáblák gyors tisztítását teszi lehetővé, hanem az önkiszolgáló hűtőpultok üvegezett felületeinek tisztán tartását is. Ily módon többek közt csökkenthető az eldobható kendők használata.

Padlótisztítás Kärcher súroló-szívógéppel

Finom szerkezetű padlók tisztítása

A zöldség- és gyümölcsrészleg gyakran közvetlenül a bejárati közelében található. Ezen a területen előfordul helyenként, finom szerkezetű, fa megjelenésű padló ami amellett, hogy jó hangulatot kelt, kényesebb is. A kosz könnyebben felhalmozódhat az ilyen területeken, ami különösen akkor jelent problémát, ha a véletlenül leeső gyümölcsdarabokat széttapossák és ettől ragacsossá válik a felület. Ezeken a területeken először fel kell söpörni a laza szennyeződéseket. Ezután a finomabb munkához már a hengerkefékkel ellátott szívó-súrológépek a megfelelőek. A puha kefék a padló finom szabálytalanságaiba is bejutnak, így a szennyeződések hatékonyan eltávolíthatóak. Az elszívás pedig biztosítja, hogy a tisztítás után a terület azonnal száraz és újra járható legyen.

Folyosó és polc tisztítás Kärcher termékekkel

 

Folyosók és polcok: Súroló-szívógépek, széles szívógerendák és társai

A napi többszöri árufeltöltés eredményeként a polcok közötti folyosók padlóján ott maradhatnak a csomagolásból származó kartondarabkák. Ezek feltakarítására a széles, portörlő kendővel ellátott szívógerendák használhatóak, 0,60–1,60 m szélességben. Az alapos tisztításhoz tárcsakefés vagy hengerkefés súroló-szívógépek alkalmasak. A szívógerendákat a modern üzletkialakításhoz és polcokhoz tervezték, minden folyosószélességhez rendelkezésre állnak.

A polcok letörlése vagy a lejárt szavatosságú termékek eltávolítása során keletkezett szennyeződések ellen nedves-száraz porszívókkal vehetjük fel a küzdelmet eredményesen. Alternatív megoldásként szóróflakonba töltött felületi tisztítószereket és mikroszálas kendőket használhatunk. Annak érdekében, hogy a szennyeződést ne hordjuk szét, a tisztítást a 16 oldalas kendőhajtogatás módszerével kell elvégezni. A tisztítókendőt négyszer félbehajtjuk úgy, hogy összesen 16 oldala legyen. Minden egyese felültet a kendő egy friss, tiszta oldalával töröljünk le - amikor mindkét oldalát teljesen elhasználtuk, tegyük félre és kezdjünk egy új kendőt használni.

Pékség tisztítás Kärcher porszívóval

 

Pékség és pékárupolcok: Harc a morzsák ellen

A pékség kemencéinek tisztításához speciális szívótömlővel ellátott sütőipari porszívók állnak rendelkezésre. Hőállóak, és lehetővé teszik az ételmaradékok kaparását és felszívását a forró sütőben az egyes sütési folyamatok között. Ezeket a porszívókat úgy tervezték, hogy minimalizálják a lisztpor okozta robbanás kockázatát.

A sütőkön kívül folyamatosan tisztítani kell a pékárupolcokat is. A munka megkönnyítése és a felesleges járkálás elkerülése érdekében használhatunk egy kis száraz porszívót, ami elfér a pékárupolcok alatt a morzsa felfogására kialakított kis fiókban. Tehát a porszívót egyszerűen kivesszük a fiókból, megtisztítjuk a területet, majd visszatesszük a helyére.

Ahol számít: A jó higiénia biztosítása gőztisztítóval és fertőtlenítéssel

 

Magas tisztítási hőmérsékletük miatt a gőztisztítók és a gőzporszívók általában hatékony és időtakarékos megoldást jelentenek a megfelelő higiéniai előírások biztosítására és a baktériumok vagy a vírusok elleni küzdelemben. A gőz nagyon finom cseppekben áramlik ki a fúvókából, a gép típusától függően 100 ° C körüli hőmérsékleten és legfeljebb 8 bar nyomáson. Így például a pénztárak plexi paneljeit, a rozsdamentes acél ajtókat és kilincseket, a pultok üvegfelületét, az ajtókat és a pelenkázó asztalokat a vásárlói WC-kben, valamint a nehezen hozzáférhető zugokat és réseket – mind, mind megbízhatóan és hatékonyan tisztítják.

Legyen szó akár a zöldségmérleg kezelőfelületéről, a friss élelmiszer részlegen a húsokra, felvágottakra stb. kihelyezett kijelzőkről, vagy a bankkártyaolvasó készülékről a pénztáraknál: Vannak olyan felületek, amelyeket rendszeresen fertőtleníteni kell a csírák továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

Kärcher gőztisztító a higiénikus tisztaságért
Higiénikus tisztaság Kärcher gőztisztítóval

Fertőtlenítés: Kerülje a fehérjék okozta hibákat

Ha fehérje tartalmú szennyeződések, zsír vagy ételmaradványok vannak a felületen, a fertőtlenítő ezekre a szennyeződésekre koncentrál, és nem a vírusok inaktiválására. Ezek miatt az úgynevezett fehérje hibák miatt a fertőtlenítőszer hatékonysága már nem garantált.

Ennek a nemkívánatos kémiai reakciónak az elkerülése érdekében a felületet először gyorsan manuálisan és mechanikusan meg kell tisztítani annak biztosítása érdekében, hogy durva szennyeződések ne maradjanak ott. Az ezt követő fertőtlenítéshez az egyenletesen eloszlatott fertőtlenítőszer képes a felületet 100%-ban megnedvesíteni. A hatóidő elteltével a maradékokat tiszta vízzel mossuk le, ami különösen fontos a nyers ételekkel érintkező felületeknél. A gyorsan ható fertőtlenítőszereknél, amelyeket például a pénztáraknál használnak, elég, ha egyszerűen megszáradnak a levegőn.